Parabener er fortsat sikre at anvende som konserveringsmidler i kosmetiske produkter. Det er konklusionen i en foreløbig vurdering fra EU's videnskabelige komité for forbrugersikkerhed (SCCS), der netop er sendt i offentlig høring.
Med den foreløbige vurdering tilslutter komitéen sig kosmetikindustriens vurdering af methyl- og ethylparaben, der således fortsat er sikre at anvende i de nuværende tilladte koncentrationer. Med hensyn til propyl- og butylparaben anbefaler komitéen en begrænsning, således at den samlede tilladte koncentration for de to stoffer udgør 0,19%, hvilket i store træk stemmer overens med de faktisk anvendte koncentrationer i kosmetiske produkter i dag.
Den foreløbige vurdering blev godkendt på det sidste plenarmøde i SCCS den 14. december 2010. At vurderingen er foreløbig betyder ikke, at SCCS ikke har forholdt sig endeligt til sagen, men derimod at man er åben over for eventuelle kommentarer fra virksomheder, nationale myndigheder og andre berørte parter for en periode på fire uger efter offentliggørelsen. Høringsfristen løber således frem til den 28. januar 2011.
Der har i Danmark været særlig stor opmærksomhed rettet mod propyl- og butylparaben i plejeprodukter til mindre børn. Ifølge Brancheforeningen SPT anvendes propyl- og butylparaben - med få (midlertidige) undtagelser – dog ikke længere på det danske marked i plejeprodukter til mindre børn.
Om parabener
Parabener er en gruppe meget udbredte konserveringsmidler, som anvendes, fordi de er særligt effektive til at forhindre vækst af skadelige bakterier og svampe, samtidig med at de meget sjældent giver anledning til allergi. Parabener finder anvendelse i mange produkter lige fra mad til medicin, lige som de findes naturligt i frugt og grønt. Parabener er godkendt af myndighederne til brug i kosmetik, og findes derfor også opført på en positivliste i kosmtiklovgivningen.
Læs mere om parabener i næste nummer af Kosmetik, som udkommer 19. februar 2011.